Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet ALKOHOLHALT
ALKOHOLHALT
Definition av ALKOHOLHALT
- halt av alkohol (etanol) i drycker som öl eller vin
Antal bokstäver
11
Är palindrom
Nej
Sök efter ALKOHOLHALT på:
Exempel på hur man kan använda ALKOHOLHALT i en mening
- Starköl definieras i Finland som öl vilket tidigare tillhörde skatteklass IV, eller i folkmun A-öl (efter IV A), med en alkoholhalt på minst 4,8 volymprocent.
- Rakvatten (även aftershave efter engelskan) kallas en herrparfym med lägre alkoholhalt än exempelvis eau de toilette eller eau de parfum.
- Inom Europeiska unionen definieras vin som "den produkt som framställs uteslutande genom total eller partiell alkoholjäsning av krossade eller okrossade färska druvor eller av druvmust" av tillåtna druvsorter och med krav på tillåten alkoholhalt som är beroende på odlingszon och vintyp.
- Svenskt traditionellt julöl karaktäriseras som mörk lager och har gamla anor sedan åtminstone långt ner i medeltiden och det skulle vara fylligt, ha viss sötma och ha en något högre alkoholhalt än ölet som dracks till vardags.
- Promille används exempelvis vid angivelse av alkoholhalt i blod, salthalt i havsvatten, antalet födslar och dödsfall i en population och banlutningen hos järnvägar.
- Systembolaget Aktiebolag (vardagligt även kallat Systemet eller Bolaget) är ett statligt företag som har lagstadgat monopol i Sverige på detaljhandel med spritdrycker, vin och öl som har en alkoholhalt överstigande 3,5 volymprocent.
- Folköl är den i Sverige vardagliga benämningen på öl med en alkoholhalt från 2,25 procent upp till och med 3,5 procent (med procent avses volymprocent) som i Sverige får säljas i vanliga butiker till personer fyllda 18 år.
- Appellation är en kvalitetsgaranti på franska viner, som säkerställer växtplats, druvsort, odlingsmetoder, framställningsmetoder och alkoholhalt.
- En stor andel Garnacha (Grenache), inblandning av många andra druvsorter, koncentrerad smak och hög alkoholhalt gör att Priorat-vinerna har viss likhet med vinerna från Châteauneuf-du-Pape i södra delen av den franska vinregionen Rhône.
- En Amarone får inte understiga 14% i alkoholhalt och måste lagras i minst tre år innan den får säljas.
- Metoden används främst för att öka ett vins alkoholhalt, men även för att förstärka vissa smaker i vinet.
- Herrljunga Drycker AB, tidigare Herrljunga Cider AB är en svensk familjägd dryckestillverkare som har sin verksamhet i Herrljunga i Västergötland, som tillverkar bland annat cider och glögg av varierande alkoholhalt.
- Destillationen görs i en för området typisk kopparpanna, alambic armagnaçais, till ungefär 55 procents alkoholhalt och drycken fatlagras därpå.
- Likör är en söt alkoholdryck med vanligen 15-40 % alkoholhalt, någon gång högre, och ofta smaksatt genom frukt, bär, örter, kryddor, blommor, frön, rötter, bark, t.
- Vissa av malörtens andra hartser och eteriska oljor löser sig också fullt ut endast vid starkare alkoholhalt.
- Starkviner definieras, trots sin svenska beteckning, av sin framställningsmetod snarare än genom sin alkoholhalt.
- För att få portvinets söta smak tillsätter man druvsprit som dels avbryter jäsningen och därigenom förhindrar att allt socker omvandlas till alkohol, dels ger portvinet dess höga alkoholhalt.
- Akvavit har namnskyddats inom Europeiska unionen genom en EU-förordning, med angivande av just kummin eller dill som huvudsaklig kryddning och en lägsta alkoholhalt om 37,5 volymprocent.
- Man började efter återuppbyggnaden att tillverka en söt cider (i motsats till den traditionella torra cidern) med alkoholhalt kring 4,5 %, vilket visade sig vara ett lyckokast.
- Cava tillverkas mestadels av druvorna Parellada (ger elegans och mjukhet), Macabeo (ger friskhet och kraft) och Xarel·lo (bidrar med syra, stabilitet och hög alkoholhalt).
Förberedelsen av sidan tog: 553,87 ms.