Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet APRIKOS


APRIKOS

Definition av APRIKOS

  1. aprikosfärgad
  2. (frukt) en frukt av släktet Prunus med gul till orange färg, mjuk yta och hård kärna
  3. (träd) en art (Prunus armeniaca) inom växtfamiljen rosväxter (Rosaceae) som bär ovan nämnda frukt
  4. (färg) en färg som liknar aprikosfruktens färg

3

Antal bokstäver

7

Är palindrom

Nej

7
AP
APR
IK
KO
KOS
OS
RIK

66

66

250
AI
AIK
AIR
AK
AP


Sök efter APRIKOS på:



Exempel på hur man kan använda APRIKOS i en mening

  • Ett annat ord för samma färg är brandgul, mörkare och mera beskuggade färger med samma kulörtoner brukar kallas bruna och för ljusa och bleka färger används ibland termen aprikos.
  • I likhet med mandel, aprikos och vindruva är persika en gammal och populär kulturväxt kring Medelhavet och på Atlantöarna.
  • Andra välkända arter inom plommonsläktet som inte förekommer i Sverige, förutom i mataffärer, är mandel, persika och aprikos.
  • Den består främst av socker, äggvita, hasselnötter samt vispgrädde blandad med bitar av frukt, exempelvis konserverad persika, aprikos, mandarin eller – mer sällan – skivad färsk banan.
  • Riset kan serveras naturellt, med nötter, saftsoppa, sylt, äppelmos eller en söt bärkompott (av till exempel körsbär eller aprikos).
  • Kakan är trekantig och fylld med fyllning, som kan bestå av en mängd olika saker, såsom choklad, sylt, dadel, plommon, russin eller aprikos.
  • Smak: Nyanserad, fruktig, aningen kryddig smak med tydlig beska, inslag av aprikos, rågbröd, ljus sirap och apelsinskal.
  • De födoämnen som ger besvär hos björkpollenallergiker är framförallt trädnötter, frukter tillhörande den botaniska familjen Roasaceae (äpple, plommon, persika, nektarin, mandel, körsbär, aprikos) samt morot, selleri och potatisskal.
  • År 1912 fanns det 12 olika frukt- och grönsaksrum, med bland annat aprikos, plommon, vin, ananas, körsbär, fikon, äpple och päron.
  • De vanligaste frukterna man gör Pálinka på är päron, plommon, aprikos, äpple, körsbär och kvitten, men det går praktiskt taget att göra det med vilken frukt som helst.
  • Frukter som ofta används i fruktkrämer är jordgubbar, hallon, plommon, aprikos, rabarber, krusbär, äpplen eller nypon.
  • Aromer som karamell, honung, stenfrukt, aprikos och kumquat framträder då, samtidigt som tanninhalten efter några års lagring ger vinerna en elegans.
  • Pungsjuka är en svampsjukdom som orsakas av sporsäcksvampen Taphrina pruni som angriper fruktträd, exempelvis slån, plommon, aprikos och hägg.
  • På 1980-talet fanns kexen även i andra fruktsmaker som persika, papaya, banan, aprikos, mango och ananas.
  • Den vanligaste formen som hittas i de flesta livsmedelsaffärer består av en botten av mjuk pepparkaka, ett skikt fruktgelé (surkörsbär eller aprikos) och ett skikt marsipan eller det billigare persipan.
  • Arten betraktas som ett nyttodjur i många fruktträdgårdar, och har undersökts som lämplig för biologisk bekämpning bland annat av bladloppan Agonoscena pistaciae som angriper pistaschodlingar i Iran samt av bladlusen Brachycaudus cardui, som lever på plommon, persika och aprikos i bland annat Turkiet.


Förberedelsen av sidan tog: 227,62 ms.