Definition & Betydelse | Svenska ordet BOREALA
BOREALA
Definition av BOREALA
- böjningsform av boreal
Antal bokstäver
7
Är palindrom
Nej
Sök efter BOREALA på:
Exempel på hur man kan använda BOREALA i en mening
- södra barrskogsregionen (boreonemorala zonen, övergångsregion mellan nemorala lövskogar och boreala barrskogar).
- Ren (Rangifer tarandus) är ett arktiskt hjortdjur som förekommer på tundran och i det boreala skogsområdet i norra Eurasien, norra Nordamerika, på Grönland och på flera arktiska öar.
- Biologiska norrlandsgränsen eller klimatologiska norrlandsgränsen, Norrlandsgränsen, Limes Norrlandicus, kallas den klimatologiska gränszon som löper över Sverige mellan södra Värmland i väster och Gästrikland i öster och som även utgör en påtaglig vegetationsgräns mellan den högläntare, boreala zonen och relativt artfattiga naturlandskapet mot norr (norrlandsterräng) och det varmare, boreonemorala och artrikare området söderut i landet.
- Naturliga, gamla, boreala och hemiboreala skogar samt yngre successioner som utvecklas naturligt efter brand eller omfattande stormfällningar, "naturskog" eller "naturskogsartad skog".
- Ibotensyra, eller (S)-2-amino-2-(3-hydroxiisoxazol-5-yl)ättiksyra, även kallad ibotenat, är en kemisk förening och psykoaktivt läkemedel som förekommer naturligt i Amanita muscaria och besläktade svamparter som vanligtvis finns i de tempererade och boreala regionerna på norra halvklotet.
- Mot slutet av den boreala tiden, och en stor del av nästföljande period, den atlantiska tiden, låg medeltemperaturen två grader högre än nu, ett klimat liknande dagens nordöstra Frankrike.
- Den boreala regionen kännetecknas av barrskog och tundra och täcker ungefär 15% av jordens landmassa och omfattar norra Ryssland, norra Europa, Kanada och Alaska.
- Vedspett är något mindre än nominatformen av tretåig hackspett, respektive den stora boreala underarten crissoleucus.
- Det har visat sig passa tropiska vegetationszoner, medelhavszoner och boreala zoner, men är mindre användbart för kalla havsklimat eller torra klimat där fukten blir den avgörande faktorn.
- Sverige ligger i det europeiska boreala skogsbältet, vilket innefattar en relativt artfattig skog med få trädslag.
- Hans viktigaste vetenskapliga arbeten berör de boreala trakternas fauna och flora; bland dessa kan nämnas Kritisk öfversigt af Finlands fiskfauna (1863), Anteckningar om Spetsbergens fågelfauna (1863–64), Iakttagelser och anteckningar till Finnmarkens och Spetsbergens däggdjursfauna (1865) och Bidrag till Finnmarkens fiskfauna (1867).
- Europa tillhör det Holarktiska florariket, vilket för Europas del delas upp i flera floraområden: de arktiska, boreala, mellaneuropeiska, atlantiska, mediterrana, pontiska och turaniska floraområdena, varav de fyra förstnämnda förekommer i Skandinavien.
Förberedelsen av sidan tog: 1 533,91 ms.