Definition & Betydelse | Svenska ordet FESTDAG
FESTDAG
Definition av FESTDAG
- dag där en fest firas
Antal bokstäver
7
Är palindrom
Nej
Sök efter FESTDAG på:
Exempel på hur man kan använda FESTDAG i en mening
- Knut den helige är ett kanoniserat helgon inom Romersk-katolska kyrkan med festdag den 19 januari, medan Sverige och Finland firar Knutsdagen den 13 januari efter hans brorson Knut Lavard.
- S:t Davids dag (festdag för det inofficiella helgonet David av Munktorp, som är skyddshelgon för Västerås stift och även har epitetet ”Västmanlands apostel”).
- Hans egentliga festdag är 26 december, men han fanns även på dagens datum, för att fira vad som på latin kallas Inventio S.
- 1901, när det sedan länge hade funnits på just 31 juli, flyttades det till dagens datum, eftersom det romerska helgonet Sankta Helena har sin festdag denna dag.
- Volcanalia, festdag till guden Vulcanus ära i Romerska riket, under kejsartiden med circensiska spel.
- Kyndelsmässodagen, kyndelsmässa, Jungfru Marie kyrkogångsdag, Herrens frambärande i Templet, är en dag i almanackan, och i kyrkoåret en festdag ägnad minnet av hur jungfru Maria 40 dagar efter födelsen bar fram Jesus i templet.
- Stefanos vördas som helgon inom Romersk-katolska kyrkan med festdag 26 december och Östortodoxa kyrkan med festdag 27 december.
- Petrus Cathedraticus, Festum Cathedrae Petri eller Den helige aposteln Petrus biskopsstol är benämningar från olika tider på en kyrklig festdag den 22 februari till minne av hur aposteln Petrus enligt traditionen installerades som biskop, det vill säga hans uppträde på biskopsstol (latin cathedra).
- Romersk-katolska kyrkan vördar honom som helgon, med festdag 28 oktober och skyddshelgon för förtvivlade och förlorade fall.
- Den 11 juni förekommer som festdag för Sankt Eskil i svenska kalendarier första gången omkring 1200.
- Han vördas som helgon i romersk-katolska kyrkan, östortodoxa och orientaliskt ortodoxa kyrkorna, med festdag 6 december.
- Johannes Chrysostomos (grekiska: Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος), även kallad Krysostomus eller Chrysostomus, född 347 i Antiokia, Mindre Asien, död 14 september 407 i Comana Pontica, Pontos, var en grekisk kyrkofader, kyrkolärare och ett helgon (inom Romersk-katolska kyrkan, festdag 13 september).
- Agapetus I är helgonförklarad med 20 september som festdag i Romersk-katolska kyrkan, och 22 april som festdag i Grekisk-ortodoxa kyrkan.
- Han vördas som helgon inom Romersk-katolska och Ortodoxa kyrkan med festdag den 2 januari (västkyrkan), den 25 januari (östkyrkan).
- Gregorios av Nyssa, född cirka 330, död cirka 395, var en grekisk biskop och kyrkofader; helgon inom Romersk-katolska kyrkan med festdag 9 mars och i Rysk-ortodoxa kyrkan 10 januari.
- Han led martyrdöden under kejsar Decius förföljelse mot de kristna, och är upptagen bland helgonen i Romersk-katolska kyrkan, med festdag den 16 september, tillsammans med Cyprianus.
- Han betraktas som en av Armeniens främsta religiösa personligheter, och vördas som helgon inom flera kyrkor, med festdag den 9 september.
- Sabbas vördas som helgon i Katolska kyrkan, Östortodoxa kyrkan och Orientalisk-ortodoxa kyrkan, med 5 december som festdag.
- Händelsen och ikonen är upptagen med en festdag i den Romersk-katolska kyrkan kalendarium, och firas den 12 december.
- Maria, de kristnas hjälp (latin: Sancta Maria Auxilium Christianorum) är en titel på Jungfru Maria i Katolska kyrkan och en festdag för henne i den aspekten, den 24 maj; dagen finns inte med i det officiella kalendariet.
Förberedelsen av sidan tog: 320,66 ms.