Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet FETT


FETT

Definition av FETT

  1. böjningsform av fet
  2. (biologi, organisk kemi, fysiologi) icke-vattenlöslig grupp av energirika ämnen som förekommer i de flesta växt- och djurceller och som kemiskt sett huvudsakligen består av en triester av propantriol (glycerol) och tre fettsyror; kroppshull
  3. (vardagligt, förstärkande adverb) grymt, jätte-, as-

6
COK

Antal bokstäver

4

Är palindrom

Nej

4
ET
ETT
FE
FET

226

69

471

8
ET
ETT
FE
FET
TE
TET
TF


Sök efter FETT på:



Exempel på hur du använder FETT i en mening

  • Alungarvning har ofta kombinerats med andra metoder, till exempel med fett, för att få bättre hållbarhet.
  • Falukorv är en korv som innehåller basingredienserna kött, fett, potatismjöl, lök, salt och kryddor; den är en typ av bräckkorv och emulsionskorv.
  • Alungarvning har ofta kombinerats med andra metoder, till exempel med fett, för att få bättre hållbarhet.
  • Falukorv är en korv som innehåller basingredienserna kött, fett, potatismjöl, lök, salt och kryddor; den är en typ av bräckkorv och emulsionskorv.
  • Syran tillsätts ofta i livsmedel och hygienartiklar som antioxidationsmedel, för att förhindra att fett härsknar och att bevara vitaminer.
  • Ett cellmembran består av ett dubbelt lager av ett slags fett, lipider (framförallt fosfolipider), proteiner och kolesterol.
  • Osten utgörs av merparten av mjölkens fett, protein (kasein) och kalcium, och den avskiljda så kallade vasslen av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer.
  • Prästost är en svensk grynpipig hårdost av komjölk, nära släkt med Svecia och med 45–50 % fett i torrsubstansen.
  • Ursprunget antas vara att torrt bröd kunde göras mer aptitligt genom att doppas i vätska och fett samt därefter stekas.
  • En emulsion är en blandning, eller dispersion, av två vätskor som normalt inte blandar sig lätt, exempelvis vatten och olja eller fett.
  • Fett i kroppen fungerar även som ett skydd av de inre organen och har en värmeisolerande funktion i kroppen i form av underhudsfett.
  • I enklaste fall vändes det som ska paneras helt enkelt i vete-, råg- eller skorpmjöl (ströbröd), eller någon blandning därav, och steks i något fett så att en krispig, guldbrun yta uppkommer.
  • När tekniken används i samband med den litografiska processen, vilken bygger på motsatsförhållandet mellan vatten och fett (hydrofila och hydrofoba ytor), blir resultatet en plan informationsbärare; plantryck, som får sina icke tryckande ytor begjutna med vatten som håller de icke tryckande ytorna fria från färg.
  • Entrecote är en något fetare styckningsdetalj med insprängt fett - marmorering, som gör köttet smakrikt.
  • Så kallad mellangrädde har 27–30 procent fett, medan halten fett i matlagningsgrädde normalt ligger omkring 10–15 procent.
  • Vid styckning av kött, fågel och fisk sparas ben, parure, puts, senor, bindväv, fett, hinnor, skinn, fenor och huvud.
  • När bilen hade varit i vatten var det viktigt att alla smörjnipplar fick nytt fett, dels för smörjningen och dels för att tränga ut eventuellt vatten.
  • Homogenisering är den process i ett mejeri där mjölkens fett finfördelas så att det inte ska klumpa sig och lägga sig i ett lager i ytan på mjölken.
  • Stearin framställs huvudsakligen genom hydrolys av animaliskt fett, men kan även framställas ur vegetabiliskt fett, såsom palmfett.
  • En hydrofob kallas ofta lipofil, som snarare anger att den tenderar att befinna sig i kontakt med fett.


Förberedelsen av sidan tog: 92,04 ms.