Definition & Betydelse | Svenska ordet FUTHARKEN
FUTHARKEN
Definition av FUTHARKEN
- böjningsform av futhark
Antal bokstäver
9
Är palindrom
Nej
Sök efter FUTHARKEN på:
Exempel på hur man kan använda FUTHARKEN i en mening
- Gematri innebär att man tillskriver bokstäver siffervärden (I vissa skriftspråk har bokstäver även siffervärden, exempelvis grekiska alfabetet, hebreiska alfabetet och futharken), vilket i sin tur används för att uttolka andra saker ur texten med hjälp av talmystik.
- Runorna är skrivna med den yngre futharken och är en blandning mellan långstaviga och kortkvistiga samt stungna runor.
- en dopfunt i sandsten från 1200-talet, som står på en stenplatta med runalfabetet, den 16-typiga futharken.
- Kylverstenen är en av få runristningar där hela den urgermanska futharken är ristad, i ordningen f u þ a r k g w h n i j p e/ï R/z s t b e m l ŋ d o.
- Den har två smala skriftband med rutnät och på det nedre finns som inskrift runraden, futharken, i spegelskrift.
- Inskriften innehåller nämligen ett komplett runalfabet (futhark) från tidig vikingatid, något som bidrog till förståelsen av uppkomsten av den vikingatida 16-typiga futharken.
- Inskriptionen innehåller gudanamnen Wodan (Oden), alemannernas högsta gud, samt Donar (Tor), åskguden, och är skriven med den äldre futharken:.
- Eril (erilaz, erilaR) är ett urnordiskt ord från folkvandringstiden som återfinns på flera runristningar med den äldre futharken.
- De 24 spegelvända runorna (lika många som den äldre futharken har totalt) löper runt bilden och ramas in med ornament runt brakteatens kant.
- Anglofrisiska runraden eller anglosaxiska runraden, även 28-typiga futharken (senare 33-typiga futharken) eller futhorc (ᚠᚢᚦᚩᚱᚳ, fuþorc), kallas den runrad som användes av anglosaxare och friser under 1000-talets andra hälft för att skriva de inhemska språken anglosaxiska och fornfrisiska.
- Det motsvaras i det latinska alfabetet av bokstaven u men bär även andra ljudvärden, särskilt i yngre futharken, där det motsvarar vokalerna: u, o (/u/), y och ö, samt konsonanterna: v (/v/) och w (/w/) i det svenska alfabetet.
- Guido von Lists 18-typiga runrad är till större delen baserad på den yngre futharken, med vissa namn och ljudvärden tagna från den anglosaxiska futhorcen.
Förberedelsen av sidan tog: 115,74 ms.