Definition & Betydelse | Svenska ordet KELTER
KELTER
Definition av KELTER
- en indoeuropeisk folkfamilj som före vår tideräknings början behärskade större delen av Västeuropa (romarnas galler)
Antal bokstäver
6
Är palindrom
Nej
Sök efter KELTER på:
Exempel på hur man kan använda KELTER i en mening
- för att beteckna det område som kelter intagit på Poslätten (Gallia Cisalpina) och först i och med den romerska erövringen av södra Frankrike omkring 100 f.
- för att beteckna det område som kelter intagit på Poslätten (Gallia Cisalpina) och först i och med den romerska erövringen av södra Frankrike omkring 100 f.
- Romersk-brittiska styrkor och kelter besegrar anglo-saxare, som kan ha blivit ledda av Aelle av Sussex, i slaget vid Mons Badonicus (möjligen detta år; källorna anger olika år mellan 490 och 510) (detta slag kan ha influerat legenden om kung Artur).
- Innehavare har i tur och ordning varit kelter, romare, bysantiner, serber, osmaner och serber igen, varvat under kortare perioder med hunner, goter, sarmatier, gepider, ungrare, bulgarer, österrikare och tyskar.
- Arkeologiskt kopplar många fynd keltiberier till kelter i Centraleuropa, men fynden visar också skillnader jämfört med både Hallstattkulturen och Latènekulturen.
- Staden Pergamon blir anfallen av galatier (kelter som har slagit sig ner i Anatolien) eftersom dess ledare, Attalos I Soter, har vägrat erlägga den sedvanliga tributen.
- Under romartiden låg det i den romerska provinsen Germania Inferior och beboddes av kelter tills germaner tog över och den romerska eran slutade.
- Conan är kimmerier, men filmens kimmerier har lite att göra med verklighetens kimmerier som var ett stäppfolk, men i filmens universum representerar en kultur som skulle vara en föregångare till kelter och germaner, där religionen påminner starkt om nordisk mytologi där smed/krigsguden Crom enligt Conan skulle bo i Valhall.
- Området var befolkat även i bronsåldern och flera folk har lämnat sina spår, till exempel kelter, romare, hunner, slaver, germaner.
- De sydslaviska folkstammarna som flyttade in i området assimilerade de tidigare befolkningarna, främst illyrer men även romare, goter, kelter, hunner, alaner, avarer och gepider.
- Ordet kan betraktas som ett lån av lågtyska welsch, men fanns i fornsvenskan som valsker (av fornnordiska valskr), med tillhörande exonym valer (fornnordiska: Valir), och användes för som namn på kelter eller galler.
- Arkeologiska fynd visar att området där Ludbreg idag ligger har bebotts av pannonierna (en illyrisk folkstam) och kelter.
- Under 400-talet invaderade och invandrade de germanska saxarna, tillsammans med besläktade folk som angler och jutar till de brittiska öarna, som till dess hade varit bebodda av kelter.
- Dessa överväganden går tillbaka till Carl Friedrich Lottner (1861) och Alois Walde, som skrev uppsatsen Om äldsta språkliga relationer mellan kelter och italienare 1917.
- Själva termen Nordwestblock myntades av Hans Kuhn som ansåg att invånarna i området varken var germaner eller kelter och därför tillskrev folket en distinkt etnicitet eller kultur fram till järnåldern.
- skulle den lokala autoktona befolkningen komma att angripas och slutligen domineras av skyter och kelter.
- Eftersom baskerna bebodde landet mellan Pyrenéerna och Biskayabukten fick de säkert kontakt med folkslag som följde i deras spår, såsom ligurer, kelter, lusitaner och sveber.
Förberedelsen av sidan tog: 320,61 ms.