Definition & Betydelse | Svenska ordet KOKNING
KOKNING
Definition av KOKNING
- upphettning av vätska till dess kokpunkt
Antal bokstäver
7
Är palindrom
Nej
Sök efter KOKNING på:
Exempel på hur man kan använda KOKNING i en mening
- Ämnet framställs ur tetrakloretan genom kokning med kalk, är olösligt i vatten och beständigt mot alkali samt angriper ej metaller.
- Till skillnad från tryckvattenreaktorn bringas vattnet till kokning i reaktortanken och leds direkt till turbin- och generatoranläggningen.
- Saft säljs ofta i form av koncentrat som skall spädas med vatten, men koncentrationsgraden kan öka genom avdunstning av vätskan genom ytterligare kokning, vilket främst används inom industrin.
- Sylt består av fruktkött från bär eller frukter som genom kokning eller rårörning med socker erhåller betydligt längre hållbarhet än vad frukten eller bäret hade haft om det inte hade syltats.
- Används ofta till känsliga livsmedel som hade tagit skada av vanlig kokning, till exempel korv, kolasås eller i chokladpudding.
- Ångpanna är ett aggregat som producerar mättad eller överhettad ånga med visst tryck genom upphettning av vatten till kokning.
- Här finns bland andra metoderna kokning, förvällning, ångkokning, stekning, bakning, fritering och rökning.
- Sojamjölk – en mjölkliknande produkt framställd av sojabönor genom blötläggning, malning och kokning i vatten.
- Historiskt sett är lim bindemedel framställda ur en animalisk naturprodukt, till exempel fiskskinn eller djurhudar, som framställs genom kokning.
- Gröt är en trögflytande maträtt som tillagas genom kokning av gryn, flingor, ris eller andra sädesslag tillsammans med vatten, mjölk och ibland grädde, smör eller andra ingredienser.
- Ett ämne kan förångas på tre olika sätt, genom kokning, när energi tillförs aktivt så att ämnet når sin kokpunkt, genom avdunstning eller genom sublimering.
- Köttet tillagas på många olika sätt, förutom via kokning och stekning även via saltning och rökning.
- Enligt en alternativ tillagningsmetod kokas oskalade äpplen som delats i mindre bitar men har kärnhusen kvar och passeras efter kokning i exempelvis en hushållsassistent.
- Ostronsås är en tjock, mörkbrun sås som framställs genom kokning av ostron i saltlag med sojasås och andra kryddor.
- Efter att vätskan har reducerats genom kokning och uppnått önskvärd tjockhet lagas den tillsammans med köttet.
- Genom kokning i vatten i upp till 20 timmar extraheras det geléliknande ämnet som filtreras varvid lösningen stelnar vid avkylning.
- Sojamjölk, sojabönsmjölk eller sojadryck är en mjölkliknande produkt framställd av sojabönor genom blötläggning, malning och kokning i vatten.
- Tillräckligt höga temperaturer för kokning nås genom att solstrålningen koncentreras och absorberas av en mörk yta, och/eller genom att värmeavgivningen från kokkärlet minimeras genom isolering och övertäckning.
- Zhengjiao tappar inte formen under kokning som shuijiao gör och lämpar sig därför för finare knyten.
- De mästerliga tillagningsmetoderna inkluderar bao (爆; snabb stekning), liu (溜; snabb stekning med majsmjöl), pa (扒; stuvning), kao (烤; rostning), zhu (煮; kokning) och användning av socker för att kristallisera frukt.
Förberedelsen av sidan tog: 100,27 ms.