Definition, Betydelse, Synonymer & Anagram | Svenska ordet ROT
ROT
Definition av ROT
- källa, ultimat orsak; ursprung, varifrån något är härlett
- (botanik) del av en växt som förankrar växten i underlaget, och har som uppgift att ta upp näring och vatten
- (anatomi) den del av en tand som fäster tanden i käken
- (lingvistik) stammen av ett ord
- (matematik) lösning av en ekvation; ibland även nollställe till en funktion
- (matematik) kvadratrot, d.v.s. för ett tal a, så är roten ur a det icke-negativa tal vars kvadrat är a; mer generellt tal vars n:te potens är a
- (matematik) rotation; en operator på ett vektorfält (i 3 dimensioner) som mäter hur snabbt det roterar: kan beskrivas som kryssprodukten av del-operatorn (∇) med vektorfältet
- (data) den mapp (folder) varifrån en filstruktur utgår
- (data) den nod varifrån en datastruktur (oftast träd-formade sådana) utgår och som således inte har några föräldranoder
- (data) rotanvändare, den användare som har behörighet till alla funktioner på en dator, inklusive många som skulle kunna förstöra diverse komponenter av datorn om de hanterades fel
Antal bokstäver
3
Är palindrom
Nej
Sök efter ROT på:
Exempel på hur man kan använda ROT i en mening
- Han vidarebefordrar hårda ord mellan ovännerna draken Nidhögg vid trädets rot och örnen Hräsvelg i trädets topp.
- Trädet har tre rötter och Mimers brunn ligger under den rot som leder till Jotunheim — frostjättarnas värld.
- Om ett tal har ordningen lika med φ(m) (dvs den maximala ordningen ett tal kan ha) kallas talet för en primitiv rot modulo m.
- Draug (fornnordiska: draugʀ), i äldre allmogespråk dröger eller drög (med flera), är ett gammalt nordiskt begrepp för en vålnad eller gengångare, härstammande från samma rot som bedraga (något som bedrar).
- Vapen: Den medeltida Frilleättens vapenbild var en tvådelad planta med två blad och långa, tunna, bladskaft och en trekluven rot, ibland tolkad som två korslagda sjöblad.
- En rot går under Asgård där den heliga Urdsbrunn ligger, den andra går till Nifelheim, Rimtursars – urjättarnas – tillhåll i ginnungagap; källan där heter Vergelmer.
- Ålandsrot (Inula helenium), även alant, enulört, Elins rot med mera, är en art i familjen korgblommiga växter.
- radix (rot), att gå till botten med något, person eller rörelse som arbetar för vittgående reformer och omdaningar av samhället i fråga om kulturella och politiska förhållanden.
- Nedliggande stänglar slår rot från lederna; bladens och blomställningarnas stjälkar står däremot upprätta.
- Avledningsaffixen kan stå före en rot (eller en stam, se nedan), och kallas då för prefix, eller efter en rot (eller stam, se nedan) och kallas då för suffix.
- Rotpost (avverkningsrätt), virke stående på rot som säljs, genom anbudsförfarande, för slutavverkning.
- Grimma (fornnordiska: gríma) är ett ord som i grunden avser bland annat ansiktsmask, visir och dylikt (från en rot kring ”streck i ansiktet”) men som i modern tid främst avser ansiktsinrättningar med olika funktioner som anbringas runt ansikten på djur eller människor.
- Genom en avverkningsmetod med ringbarkning på rot där trädet sedan får torka under två år erhålls ett träslag med särskilt goda egenskaper för träindustrins tillverkning av möbler och inredningsdetaljer för både ute- och innebruk.
- Lazare Carnot publicerar Géométrie de position om projektiv geometri, där han bland annat diskuterar den geometriska betydelsen av en negativ rot till en algebraisk ekvation.
- När man talar om "medeltidskonst", syftar man på en längre, mera vagt angiven period som namngivits i efterhand, medan termen "barockkonst" har sin rot i meningsmotsättningar som ännu inte har försvunnit helt.
- Sidan bedöms representera en mångfald av kritiska vänsterperspektiv (reformistiska och radikala) utan enhetlig ideologi men som har sin rot i socialistiska och anarkistiska perspektiv.
- Man använder alltså en numerisk metod för att hitta en rot till en ekvation, vilken går ut på att man väljer en punkt på kurvan som man räknar ut tangenten för.
- Tandsystemet avviker från alla andra däggdjurs: tänderna saknar rot, är pelarformiga och utan emalj, men beklädda med ett cementlager.
- Den går i sin tur tillbaka till en indoeuropeisk rot, möjligen med betydelsen "bitter", och möjligen i formen 'h₂elud', och är då besläktad med latinets 'alumen', "alun".
- Den vita färgen vid näbbens rot, den så kallade bläsen, når inte upp på hjässan, och vissa individer saknar den helt.
Förberedelsen av sidan tog: 154,14 ms.