Definition, Betydelse & Anagram | Svenska ordet SERBISKA
SERBISKA
Definition av SERBISKA
- språk som talas i Serbien
- kvinna från Serbien
- böjningsform av serbisk
Antal bokstäver
8
Är palindrom
Nej
Sök efter SERBISKA på:
Exempel på hur man kan använda SERBISKA i en mening
- s nationaldag (till minne av inledningen av det serbiska upproret mot Osmanska riket 1804 och antagandet av den första serbiska konstitutionen 1835).
- Serbien och Montenegro eller Serbien-Montenegro (serbiska: Србија и Црна Гора/Srbija i Crna Gora) var ett statsförbund eller federation på Balkanhalvön i sydöstra Europa bestående av delstaterna Serbien och Montenegro.
- Gavrilo Princip (serbiska: Гаврило Принцип), född 25 juli 1894 i Obljaj, död 28 april 1918 i Theresienstadt, var en serbisk attentatsman, känd för skotten i Sarajevo.
- Tsar (makedonska, bulgariska, serbiska, ukrainska, belarusiska: цар; ryska: царь) är en slavisk titel för en monark, etymologiskt härstammande från den romerska titeln caesar och har historiskt varit en titel på härskare i Bulgarien, Ryssland och Serbien.
- Vojvod (polska: wojewoda; ryska: воевода eller voevóda; serbiska: војвода eller vojvoda) är en gammal slavisk titel för en lokal härskare eller guvernör.
- Donau (på tyska Donau; på tjeckiska, slovakiska och ryska Dunaj eller Дунай; på ungerska Duna; på kroatiska Dunav, på bulgariska och serbiska Dunav eller Дунав; på rumänska Dunărea) är Europas näst längsta flod, efter Volga, med en längd på 2 860 kilometer.
- Serbokroatiska, alternativt kroatoserbiska (senare beteckning BKS, förkortning för "bosniska, kroatiska och serbiska"), är ett omstritt samlingsbegrepp för ett antal sydslaviska språk och språkformer, som idag ofta betraktas som separata språk: bosniska, kroatiska, serbiska och senare montenegrinska.
- Novi Sad (Нови Сад på serbiska, Újvidék på ungerska, Neusatz på tyska, Nový Sad på slovakiska, Neoplanta på latin) är Serbiens näst största stad samt huvudstad i den autonoma provinsen Vojvodina i norra Serbien.
- Perun (fornslaviska: Перунъ, ukrainska: Перун, vitryska: Пярун, serbiska: Перун, polska: Piorun) är åskguden i slavisk mytologi, beskyddare av furstar och hirder i fornslavernas förkristna panteon.
- Stribog (fornslaviska: Стрибогъ, bulgariska, makedonska, montenegrinska, ryska, serbiska, ukrainska: Стрибог, vitryska: Стрыбог, bosniska, kroatiska, slovakiska, slovenska, tjeckiska: Stribog, polska: Strzybóg) är i slavisk mytologi en gudom med en inte helt klar funktion, möjligen vindarnas gud eller i förbund med atmosfären.
- Milla Jovovich (serbiska: Милица Јововић), född Milica Nataša Jovović den 17 december 1975 i Kiev, Ukrainska SSR, Sovjetunionen, är en amerikansk supermodell, skådespelerska, sångerska och modedesigner.
- Svarta handen (serbiska: Црна рука/Crna Ruka), officiellt Förenande eller döden (Уједињење или смрт/Ujedinjenje ili Smrt), var en serbisk nationalistisk, panslavisk och revolutionär hemlig organisation vars mål var att skapa ett Storserbien på Balkan, i likhet med Stefan Uroš IV Dušans medeltida rike.
- Hans kulturella och nationella identitet är sammansatt, och präglad av både bosniska, kroatiska och serbiska influenser, samt av en idealistisk idé om sydslavisk enhet och broderskap, som fick sitt förkroppsligande i och med Jugoslaviens bildande.
- Bosnien (bosniska, kroatiska och serbiska Bosna; serbisk kyrillisk skrift: Босна) är en region på Balkanhalvön.
- Röda baskrarna (JSO, Jedinica za specialne operacije) var en numera nedmonterad specialstyrka inom den serbiska polisen.
- I språk som serbiska förekommer exempelvis srpski (som betyder just serbiska) med fem konsonanter i rad, men där är r:et stavelsebildande, dvs det utgör kärnan i en stavelse.
- Pristina (albanska: Prishtinë i grundform och Prishtina i böjningsform ; serbiska: Приштина, Priština) är huvudstad och största stad i Kosovo.
- Det kyrilliska alfabetet är en grupp av alfabet som används för att skriva åtta slaviska språk (ryska, belarusiska, bulgariska, makedonska, serbiska, bosniska, ukrainska och montenegrinska) och flera icke-slaviska språk främst i före detta Sovjetunionen (bland annat kazakiska, uzbekiska, kirgiziska, mongoliska, tadzjikiska, turkmeniska, tjetjenska och kildinsamiska).
- Till de sydslaviska språken räknas serbiska, montenegrinska, bosniska, kroatiska, makedonska, slovenska, bulgariska och det gamla kyrkospråket kyrkslaviska.
- Det serbiska språket är det språk som förekommer mest i det dagliga livet, men ungerska används också av nästan en tredjedel av befolkningen i sina dagliga samtal.
Förberedelsen av sidan tog: 284,82 ms.