Definition & Betydelse | Svenska ordet STORMAKTERNAS
STORMAKTERNAS
Definition av STORMAKTERNAS
- böjningsform av stormakt
Antal bokstäver
13
Är palindrom
Nej
Sök efter STORMAKTERNAS på:
Exempel på hur man kan använda STORMAKTERNAS i en mening
- Han var en energisk och uppmärksam härskare som sökte modernisera armén och inrikesadministrationen i ett försök att upphöja riket till de västeuropeiska stormakternas nivå.
- Bakgrunden till spelets titel är den ironiska idén bakom stormakternas tendens att skicka specialstyrkor till länder i syfte att utkämpa vad man själva definierar som en "just cause".
- Han avvisade 1920 med fasthet de allierade stormakternas folkrättsstridiga krav på att få exkejsar Vilhelm II utlämnad av nederländska regeringen.
- En berättelse om hur de skenande kostnaderna för stormakternas kapprustning leder till ett internationellt avtal om att alla vapensystem transporteras till månen, där de får utvecklas vidare på egen hand utan mänskliga ingripanden.
- Men stormakternas diplomatiska och militära ingripande ryckte segerns frukter ur hans händer, och sedan Muhammed Ali 1840 underkastat sig, måste han utrymma det av en engelsk-österrikisk eskader hårt ansatta Syrien.
- Sverige, en smånation i stormakternas skugga, hade att iaktta de ledande sjömakternas dyrbara experiment under en tid av snabb teknisk utveckling samt bedöma potentiella fienders styrka.
- Dessutom fick man lämna den nyss intagna staden Shkodra till Albanien på stormakternas begäran, fastän Montenegro redan offrat 10 000 liv på att ta staden från det Osmanska rikets (Albanien) soldater ledda av Esad Pasha.
- 1867-68 var Brătianu både finans- och inrikesminister, och visade som sådan stor kraft men också hänsynslöshet och avlägsnades till stor del på grund av påtryckning från stormakternas sida.
- Framöver kom hertigdömet Kurland att bli prisgivet åt de omgivande stormakternas maktspel och anspråk.
- 1864 var han ett av Danmarks tre ombud vid Londonkonferensen, men tyck inte ha varit denna uppgift vuxen (troligen på grund av bristande diplomatisk erfarenhet), förstod inte uppfatta stormakternas rätta mening och visade själv en oklar och vacklande hållning.
- Före dettas sammanträdande blev han av Kristian Fredrik fullständigt underrättad om vad som förhandlats mellan denne och de fyra stormakternas representanter, som i juli besökt Kristiania.
- Då Georgs projekt att införliva Kreta med Grekland stötte på stormakternas motstånd och han dessutom hade slitningar med kretensaren Eleutherios Venizelos, avgick han 1906.
- Med Turkiet förekom ständiga konflikter, i vilka Serbien tack vare stormakternas understöd vann betydande framgångar; den viktigaste var turkarnas utrymning av citadellet i Belgrad och övriga fästningar 1867.
- Han sändes 1864 att överta förvaltningen av de Joniska öarna vid deras införlivande med Grekland, var februari 1869-juli 1870 konseljpresident och nödgades som sådan 1869 under stormakternas påtryckning lova att ej understödja upproret mot den.
- Rallis lyckades (efter nya motgångar för de grekiska vapnen) vinna stormakternas bistånd för ernående av fred med Turkiet på skonsamma villkor, men den 30 september samma år nödgade honom ett misstroendevotum i deputeradekammaren att avgå.
- I sitt huvudarbete Die Englishe politik im Juli 1914 (1934) härledde han 1:a världskrigets ursprung ur stormakternas olika maktintressen, och finner den tyska förkrigspolitikens grundfel i förkastandet av de engelska förbundanbuden och erkänner Edward Greys insatser för att bevara freden.
Förberedelsen av sidan tog: 78,76 ms.