Definition & Betydelse | Svenska ordet TIMJAN


TIMJAN

Definition av TIMJAN

  1. släkte växter där arten kryddtimjan ofta används som krydda

Antal bokstäver

6

Är palindrom

Nej

6
AN
JA
JAN
MJA
TI
TIM

6

1

7

64
AI
AIN
AJ
AJT
AM
AMI


Sök efter TIMJAN på:



Exempel på hur man kan använda TIMJAN i en mening

  • Blandningen innehåller basilika, fänkålsfrö, lavendel, mejram, rosmarin, salvia, sommarkyndel och timjan.
  • Torra delar med sol: ginst, ljung, rönn, kattfot, röllika, taklök, fetblad och ett flertal kryddväxter såsom timjan.
  • Ingredienserna är bland annat gula ärtor, spad från kokt fläsk, lök och kryddor (vanligen peppar, senap, timjan och mejram).
  • Dess vetenskapliga namn Thymallus thymallus härrör från ett av dess speciella kännetecken – en svag doft av timjan (från klassisk grekiska thýmos (θύμος) med samma betydelse).
  • Originalsmöret antas innehålla ett flertal örter, bland annat dragon, timjan och persilja, samt dijonsenap och vitlök.
  • Köttfärssåsen eller bolognesen kryddas ofta med kryddor som salt, peppar, oregano, basilika, timjan, mejram och salvia.
  • Rigabalsam kallades ett starkt antiseptiskt medel som brukade användes vid kompresser, bestående av 70-procentig sprit, utblandad med olika oljor och tinkturer (rosmarin, timjan, gurkmeja, sumatrabensoe).
  • Andra ingredienser som leverkorv kan innehålla är bacon och andra köttsorter samt kryddor som till exempel mejram och timjan.
  • Dess vetenskapliga artnamn, acinos, kan härledas ur det grekiska ordet akinos som har betydelsen "väldoftande växt" och en aromatisk doft, påminnande något om den hos timjan, är också ett kännetecken för arten.
  • Vanligt förekommande ingredienser vid kokning av skysås eller fond är: Köttben/ben, lök, morot, palsternacka, purjolök, rotselleri, vitpepparkorn, lagerblad, timjan, persiljestjälkar och tomatpuré.
  • Favoritväxter är fruktträd, sälg, stockrosor, maskros, vresros, malvor, vallört, fibblor, tistlar, timjan och väddklint.
  • Pepparmynta, timjan, anis och lakrits används i halstabletter för att ge en hostdämpande effekt genom att stimulera saliv.
  • Köttet sjuds därefter drygt tre timmar på svag värme i rött vin, vanligen tillsammans med vitlök, timjan, lagerblad, tomatpuré, rökt sidfläsk, hackad morot, lök och oxbuljong.
  • Za'atar innehåller vanligtvis sesamfrön, sumak och oregano (alternativt sommarkyndel, timjan eller mejram).
  • Senap är den enda heta krydda som haft en lång tradition i tysk mat, men milda örtkryddor som timjan, persilja och lagerblad är vanliga.
  • Nektar hämtar den från bland annat björnbär (i vars stänglar den också gärna gräver ut sina larvbon), martorn, vild palsternacka, björnloka, vild morot, törelsläktet, timjan, miresläktet, blåmunkar, stånds, fibblor och tistlar.
  • Det hämtar nektar främst från ärtväxter, speciellt käringtand, men kan även besöka växter som timjan, gamandrar, fibblor, blåstjärnor, björnbär, röd hundrova, morot, revfingerört, sprängört, blodnäva, stånds, martorn, blåmunkar, engelsk fetknopp och blåeld.
  • Flygperioden varar från mitten av juni till augusti, och den besöker blommor som bland andra triftsläktet, rödmalva, björnbär, marviol, martorn, strandvinda, timjan, vägtistel, klint och korsörter.
  • Jerk brukar innehålla kryddpeppar, chili, kanel och muskot men i övrigt kan innehållet variera stort och även innehålla bland annat kryddnejlika, lök, timjan och/eller vitlök kan ingå.
  • Exempel på växter som är förekommer i garriguen är stenek, kermesek, aleppotall, buxbom, rosmarin, lavendel och timjan.


Förberedelsen av sidan tog: 102,17 ms.