Definition, Betydelse, Synonymer & Anagram | Svenska ordet HUGGEN
HUGGEN
Definition av HUGGEN
- böjningsform av hugg
- perfektparticip av hugga
Antal bokstäver
6
Är palindrom
Nej
Sök efter HUGGEN på:
Exempel på hur man kan använda HUGGEN i en mening
- En bildsten är en huggen, utmejslad och bjärt bemålad, oftast textlös stenhäll, som dekorerats med mytologiska bildmotiv och blivit rest utmed en färdväg eller på ett gravfält, i regel under yngre järnålder.
- Skålgrop (i folktron även kallad älvkvarn) är ett fornminne i form av en i sten huggen grop i storlekar från 5 till 10 mm diameter upp till över 300 mm diameter.
- Kyrkan är uppförd av huggen kalksten och kan ha byggts av den tyske stenmästaren Othelric, som också byggde Lunds domkyrka, Kinne-Vedums och Skälvums sockenkyrkor.
- Stenen, som är huggen i Vika Strand, är 4,2 meter hög, väger 10 ton och har en gjuten medaljong utformad av skulptören Arvid Backlund.
- Dopfunten är också utförd i vit Ekebergsmarmor och huggen av Ewy Palm, medan dopfatet är gjort av Sigurd Persson.
- Reliefen visar en majestätisk ryttare, huggen i berget cirka 23 meter över marknivån på den närapå vertikala klippväggen.
- Den ursprungliga kyrkan var byggd av huggen sandsten i romansk stil och bestod av långhus, ett något smalare kor och en avslutande absid i öster, vilka samtliga täcktes av ett platt trätak.
- Kyrkan byggdes på 1100-talet av tuktad (dvs huggen) gråsten i romansk stil med långhus, kor och absid.
- Den har massiva portugisiska murar av huggen sten och är ett tidigt exempel på renässansens militära byggnadsverk.
- Staden växte fram på 700-talet då Emilian, den resande bekännaren, slog sig ner i en eremitboning huggen i berget.
- Hörnpelaren pryds av en skulpturgrupp i huggen sandsten föreställande en kristusfigur omgiven av tre personer som söker hjälp och stöd med namnet Kristus Tröstaren.
- Av den tidigromanska kyrkan hittas spår i huggen sten vars ornamentik stämmer överens med andra tidiga östgötska kyrkor såsom i Vårdsberg, Örberga och Östra Skrukeby, men i plantyp är långhuset av senromansk karaktär och har sina likheter i Furingstads och Tingstads kyrka, tillbyggnader skedde mot 1300-talets slut, då tegelvalv, sakristia och nytt kor uppfördes.
- Dopfunten är huggen av stenhuggaren Axel Larsson, Ljungsbro, och cuppans mosaik är av konstnären Gun Setterdahl.
- Kyrkan uppfördes i romansk stil av huggen sandsten omkring år 1175 som klosterkyrka åt ett benediktinskt nunnekloster och helgades åt Jungfru Maria och S:t Nicolaus.
- Åren 1758-1759 uppförde Gabriel von Seth ett absidformat gravkor av huggen sandsten vid kyrkans östra vägg.
- Dopfunten i renässansstil från 1593 är huggen av Bernt von Münster som var verksam vid Vadstena slott.
- Carl Fredric Broocman berättar från sitt besök av kyrkan vid mitten av 1700-talet: ”Kyrkan ligger uti skildnaden mellan Gullbergs och Wifolka Härader, och är upmurad dels af huggen Kalk-sten och dels af Grå-sten, på Krono grund, en och en half mil ifrån Linköping, samt tilbyggd så wäl å Norra som Södra sidan uti urminnes tid, tå then ena tillbyggnaden fått namn af Marie- och then andra af Johannis-Chor; uti hwilka the Påwiske i sin tid äfwen haft Altare och therwid sungit Själa-Mässor.
- Dopfunt ritad av Evert Milles, med motiv Jesus välsignar barnen, modellerad av Axel Wallenberg och huggen i ljusgrå västkustgranit av Folke Samuelsson, Västervik.
- Dareios I lämnar en detaljerad beskrivning av sina göranden, huggen i kalksten i ett berg, skriven på gammalpersiska, assyriska och elamitiska.
- Byggnadens fasader var då rik utsmyckade med infattningar, gesimser, toureller och ornamentala detaljer i huggen sten.
Förberedelsen av sidan tog: 210,97 ms.