Definition & Betydelse | Svenska ordet LEUCIN
LEUCIN
Definition av LEUCIN
- (biokemi) en α-aminosyra som ingår i den genetiska koden (Leu, L)
Antal bokstäver
6
Är palindrom
Nej
Sök efter LEUCIN på:
Exempel på hur man kan använda LEUCIN i en mening
- Följande livsmedel innehåller relativt hög andel leucin: ägg, fläsk, nötkött, kyckling, sojabönor och bladgrönsaker.
- Sjukdomen orsakas av en defekt av enzymet som bryter ner aminosyran leucin vilket leder till onormala nivåer av aminosyror och därmed en förhöjd surhet av blodet.
- Grenade aminosyror (BCAA) är samlingsnamnet för de tre essentiella aminosyror som har en grenad sidokedja i vilken grenen består av en kolatom och tre väteatomer – leucin, isoleucin och valin.
- Den grenade essentiella aminosyran leucins förmåga att öka proteinsyntes i muskulatur är nedsatt hos äldre personer och en ökad tillförsel av leucin har visat sig kunna öka proteinsyntes hos äldre män i vissa studier, men inte i andra.
- Oxidativ stress, insulin och olika tillväxtfaktorer (bland annat IGF-1), aminosyror (framförallt leucin) och olika specifika cellulära metaboliter såsom vissa fosforylerade hexoser och fosfatidsyra kan aktivera mTORC1 på ett indirekt eller direkt sätt.
Förberedelsen av sidan tog: 109,07 ms.