Definition & Betydelse | Svenska ordet LEUCIN


LEUCIN

Definition av LEUCIN

  1. (biokemi) en α-aminosyra som ingår i den genetiska koden (Leu, L)

Antal bokstäver

6

Är palindrom

Nej

4
EU
IN
LE
LEU

3

1

7

31
CUI
ECU
EL
ELI
EN
EU


Sök efter LEUCIN på:



Exempel på hur man kan använda LEUCIN i en mening

  • Följande livsmedel innehåller relativt hög andel leucin: ägg, fläsk, nötkött, kyckling, sojabönor och bladgrönsaker.
  • Sjukdomen orsakas av en defekt av enzymet som bryter ner aminosyran leucin vilket leder till onormala nivåer av aminosyror och därmed en förhöjd surhet av blodet.
  • Grenade aminosyror (BCAA) är samlingsnamnet för de tre essentiella aminosyror som har en grenad sidokedja i vilken grenen består av en kolatom och tre väteatomer – leucin, isoleucin och valin.
  • Den grenade essentiella aminosyran leucins förmåga att öka proteinsyntes i muskulatur är nedsatt hos äldre personer och en ökad tillförsel av leucin har visat sig kunna öka proteinsyntes hos äldre män i vissa studier, men inte i andra.
  • Oxidativ stress, insulin och olika tillväxtfaktorer (bland annat IGF-1), aminosyror (framförallt leucin) och olika specifika cellulära metaboliter såsom vissa fosforylerade hexoser och fosfatidsyra kan aktivera mTORC1 på ett indirekt eller direkt sätt.


Förberedelsen av sidan tog: 109,07 ms.