Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet SACKAROS
SACKAROS
Definition av SACKAROS
- (kemi) disackarid bestående av en glukos- och en fruktosrest; används flitigt inom matlagningen som sötningsmedel
Antal bokstäver
8
Är palindrom
Nej
Sök efter SACKAROS på:
Exempel på hur man kan använda SACKAROS i en mening
- Det smakar lika sött som vanligt socker (som sackaros och glukos) men ger bara 2,4 kcal energi per gram, vilket är mindre än 2/3 så mycket som för socker (3,8 kcal/g).
- Invertsocker bildas genom en hydrolys (spjälkning) av sackaros (ibland kallat rörsocker, betsocker eller ”vanligt vitt socker”).
- Dess E-nummer är E955 och är 320-1000 gånger sötare per viktenhet än vanligt socker, sackaros, vilket gör det dubbelt så sött som sackarin och tre gånger så sött som aspartam och acesulfamkalium.
- Detta gör att heterocysterna måste förses med bundet kol i form av kolhydrater (vanligen sackaros) av omgivande vegetativa celler.
- Arabinos, som ursprungligen kommersialiserades som sötningsmedel, är en hämmare av sukras, enzymet som bryter ner sackaros till glukos och fruktos i tunntarmen.
- Eftersom det metaboliseras annorlunda än sackaros, har tagatos en minimal effekt på blodsocker och insulinnivåer.
- Karamellisering är en process som bland annat innebär sönderdelning av sackaros (socker) då det upphettas till över 165 °C.
- Det används som sötningsmedel i vissa livsmedel för lågkalorimat med 30–40 procent av sötman i sackaros och även i läkemedel.
- Alitam är ca 2 000 gånger sötare än sackaros (bordssocker), ca 10 gånger sötare än aspartam och har ingen eftersmak.
- Vid denna tidpunkt hade Tiselius kontakt med Sockerbolaget, vars biproduktkommitté letade efter andra produkter än sackaros som skulle kunna utvinnas ur sockerbetan.
- Ämnet kan användas som katalysator i raketbränsle, till exempel i sockerraketer som består av kaliumnitrat och sackaros, men även i blandningar som används i NASAs hjälp-raketer.
- På kolhydratkemins område lyckades det honom 1928 att få fram syntesen av sackaros, genom att utgå från dess byggstenar glukos och fruktos.
- Sackaras är ett enzym som spjälkar sackaros (rörsocker) till glukos och fruktos i matspjälkningskanalen.
- Den används som sötningsmedel i bland annat matlagning och bakning och räknas som bättre sötning än socker om man är diabetiker eftersom det är en långsammare kolhydrat än sackaros.
- Levulinsyra framställs tekniskt ur träavfall, genom upphettning av sackaros med koncentrerad saltsyra.
- Raffinos kan hydrolyseras till D-galaktos och sackaros av enzymet α-galaktosidas (α-GAL), ett enzym som inte finns i den mänskliga matsmältningen.
- När koncentrationen minskas, minskar dock dess söthet snabbare än den för sackaros, så att en 2,3% -ig lösning smakar 6,5 gånger mindre söt än motsvarande sockerlösning.
Förberedelsen av sidan tog: 105,45 ms.