Definition, Betydelse & Synonymer | Svenska ordet SACKAROS


SACKAROS

Definition av SACKAROS

  1. (kemi) disackarid bestående av en glukos- och en fruktosrest; används flitigt inom matlagningen som sötningsmedel

2

Antal bokstäver

8

Är palindrom

Nej

13
AC
ACK
AR
KA
KAR
OS

2

2

175
AA
AC
ACK
AK


Sök efter SACKAROS på:



Exempel på hur man kan använda SACKAROS i en mening

  • Det smakar lika sött som vanligt socker (som sackaros och glukos) men ger bara 2,4 kcal energi per gram, vilket är mindre än 2/3 så mycket som för socker (3,8 kcal/g).
  • Invertsocker bildas genom en hydrolys (spjälkning) av sackaros (ibland kallat rörsocker, betsocker eller ”vanligt vitt socker”).
  • Dess E-nummer är E955 och är 320-1000 gånger sötare per viktenhet än vanligt socker, sackaros, vilket gör det dubbelt så sött som sackarin och tre gånger så sött som aspartam och acesulfamkalium.
  • Detta gör att heterocysterna måste förses med bundet kol i form av kolhydrater (vanligen sackaros) av omgivande vegetativa celler.
  • Arabinos, som ursprungligen kommersialiserades som sötningsmedel, är en hämmare av sukras, enzymet som bryter ner sackaros till glukos och fruktos i tunntarmen.
  • Eftersom det metaboliseras annorlunda än sackaros, har tagatos en minimal effekt på blodsocker och insulinnivåer.
  • Karamellisering är en process som bland annat innebär sönderdelning av sackaros (socker) då det upphettas till över 165 °C.
  • Det används som sötningsmedel i vissa livsmedel för lågkalorimat med 30–40 procent av sötman i sackaros och även i läkemedel.
  • Alitam är ca 2 000 gånger sötare än sackaros (bordssocker), ca 10 gånger sötare än aspartam och har ingen eftersmak.
  • Vid denna tidpunkt hade Tiselius kontakt med Sockerbolaget, vars biproduktkommitté letade efter andra produkter än sackaros som skulle kunna utvinnas ur sockerbetan.
  • Ämnet kan användas som katalysator i raketbränsle, till exempel i sockerraketer som består av kaliumnitrat och sackaros, men även i blandningar som används i NASAs hjälp-raketer.
  • På kolhydratkemins område lyckades det honom 1928 att få fram syntesen av sackaros, genom att utgå från dess byggstenar glukos och fruktos.
  • Sackaras är ett enzym som spjälkar sackaros (rörsocker) till glukos och fruktos i matspjälkningskanalen.
  • Den används som sötningsmedel i bland annat matlagning och bakning och räknas som bättre sötning än socker om man är diabetiker eftersom det är en långsammare kolhydrat än sackaros.
  • Levulinsyra framställs tekniskt ur träavfall, genom upphettning av sackaros med koncentrerad saltsyra.
  • Raffinos kan hydrolyseras till D-galaktos och sackaros av enzymet α-galaktosidas (α-GAL), ett enzym som inte finns i den mänskliga matsmältningen.
  • När koncentrationen minskas, minskar dock dess söthet snabbare än den för sackaros, så att en 2,3% -ig lösning smakar 6,5 gånger mindre söt än motsvarande sockerlösning.


Förberedelsen av sidan tog: 105,45 ms.